Inaczej zwana jest ostrężyną lub ożyną. Posiada wiele dobroczynnych właściwości dla zdrowia dzięki zawartości licznych biologicznie aktywnych substancji. Wyglądem przypomina malinę, ale owoce jeżyna ma ciemnofioletowe lub czarne. W zależności od gatunku może być kwaśna lub też bardzo słodka. Warto się z nią zaprzyjaźnić, aby czerpać z niej jak najwięcej korzyści dla swojego zdrowia.
Owoc ten jest bogaty w witaminy: C, K, z grupy B (B1, B2, PP, B6, B12 i kwas foliowy), prowitaminę A, a także jest najbogatszym źródłem witaminy „życia i młodości” – witaminy E – zawiera jej najwięcej ze wszystkich owoców.
Jeżyna dostarcza nam również cennych minerałów: wapń, magnez, potas, miedź i żelazo. W jeżynie znajdziemy także: błonnik (duże ilości), pektyny, garbniki, fito estrogeny oraz kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winny, salicylowy).
Ale to nie wszystko. Ich dobroczynne właściwości wynikają głównie z dużej zawartości silnych antyoksydantów z grupy polifenoli – czyli kwasów fenolowych (głównie kwas elagowy) i flawonoidów (szczególnie kwercetyna, antocyjany, procyjanidyny, epikatechina).
Jeżyny są bardzo silnymi antyoksydantami (ze względu na dużą zawartość polifenoli) – znajdują się na wysokiej pozycji na liście ORAC (jest to lista produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed szkodliwym działaniem RFT i wolnych rodników). Regularne ich spożywanie opóźnia więc procesy starzenia się organizmu.
Jeżyny wpływają korzystnie na układ krążenia i serce. Zwiększają elastyczność naczyń, zmniejszają ich przepuszczalność oraz kruchość. Ponadto tonizują pracę serca (odtruwają serce, zwiększają odporność komórek serca) oraz obniżają ciśnienie krwi, a zawarty w nich błonnik ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów.
Inne korzyści zdrowotne wynikające z regularnego spożywania jeżyn:
– owoce oraz sok z jeżyn wzmacniają odporność (głównie dzięki zawartości witaminy C, kwasu elagowego).
– przyspieszenie przemiany materii – owoce te są dobrym składnikiem diet odchudzających, dzięki dużej zawartości pektyn dają uczucie sytości.
– regulują trawienie oraz mają korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego.
– ułatwiają usuwanie z organizmu toksycznych metabolitów (wykazują działanie moczopędne).
– sok z jeżyn ma działanie napotne (dzięki zawartości kwasu elagowego, salicylowego i witaminy C).
– owoce te ze względu na swą barwę (duża zawartość antocyjanów) pozytywnie działają na krążenie oczne, poprawiają także jakość i ostrość widzenia.
– pomagają w utrzymaniu stałego (prawidłowego) poziomu cukru we krwi – ze względu na niski indeks glikemiczny (IG=25) owoce jeżyny mogą być spożywane przez diabetyków (spowalniają wchłanianie węglowodanów dzięki dużej zawartości błonnika).
– jeżyna łagodzi objawy PMS i menopauzy – zawarte w nich fito estrogeny w organizmie działają podobnie jak żeńskie hormony, mogą łagodzić np. uderzenia gorąca.
Owoce i sok z jeżyn są wskazane w okresie rekonwalescencji ponieważ silnie regenerują organizm.
Już Hipokrates zalecał stosowanie jeżyn w problemach skórnych. Regularne spożywanie owoców powoduje:
– spowolnienie procesów starzenia się skóry (obecność antyoksydantów i witamin);
– poprawę kolorytu skóry;
– uszczelnienie naczyń i wzmocnienie kruchych i rozszerzonych naczyń krwionośnych;
– ochrona komórek skóry przed szkodliwym wpływem promieniowania UV;
– pobudzenie syntezy kolagenu i elastyny;
Maseczka z jeżyn ma działanie odżywcze. Kosmetyki z wyciągiem z jeżyn wskazane są szczególnie dla posiadaczek cery suchej, naczyniowej i z objawami fotostarzenia.
Następny składnik wiśnia.