Właściwości owoców aronii czarnoowocowej są nie do przecenienia. Ogromna ilość walorów zdrowotnych powoduje, iż powinna być przez nas o wiele bardziej doceniana. Przez naukowców została nazwana „antyoksydacyjnym hitem”. Owoce aronii mają bardzo cierpki i niezbyt słodki smak. Zobacz jakie właściwości ma aronia dla zdrowia i urody oraz co znajduje się wartościowego w tym owocu.
Aronia to bomba witaminowa, zawiera witaminy: C, E, PP, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, kwas foliowy) oraz beta karoten (prowitamina A).
Owoce są bogate również w cenne minerały tj. wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan, jod, bor czy kobalt.
Ponadto w jej składzie znajdziemy również błonnik, pektynę, garbniki oraz kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winowy oraz chlorogenowy).
I co najważniejsze… owoce aronii to prawdziwa skarbnica polifenoli. Owoce są bogate w substancje aktywne z grupy flawonoidów – szczególnie w antocyjany (najbogatsze źródło w przyrodzie), procyjanidyny, rutynę, kwercetynę i katechiny.
Ze względu na kolor (dużą zawartość antocyjanów) owoce te są niezwykle cennym i silnym antyoksydantem – skutecznie neutralizują wolne rodniki. Polifenole aroniowe regenerują witaminę E. Przeciwutleniacze zawarte w aronii (flawonoidy, witaminy C i E) pomagają ochronić komórki przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed zmianami degeneracyjnymi. Antocyjany aroniowe pomagają w zachowaniu równowagi oraz zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, a zwłaszcza rodników hydroksylowych czy ponadtlenkowych.
Dzięki dużej zawartości antocyjanów oraz innych flawonoidów owoce aronii wpływają bardzo pozytywnie na funkcjonowanie układu krążenia i naczyń krwionośnych. Polifenole zawarte w aronii wzmacniają, uelastyczniają i uszczelniają naczynia krwionośne, zmniejszają ich przepuszczalność oraz zapobiegają rozszerzaniu i pękaniu naczyń włosowatych. Aronia posiada ponadto właściwości regulujące ciśnienie krwi – pomaga w utrzymaniu go na prawidłowym poziomie (u osób z podwyższonym ciśnieniem obniża je), a także zmniejsza lepkość krwi oraz normalizuje krążenie obwodowe. Spożywanie tych owoców zmniejsza utlenianie lipidów w krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega odkładaniu się jego złogów.
Aronia jest także korzystna dla wzroku. Antocyjany aroniowe mają pozytywne działanie na naczynia włosowate gałki ocznej (naczynia tęczówki oka), poprawiają jakość i ostrość widzenia (zwłaszcza po zmroku) oraz przyspieszają regenerację barwnika wzrokowego – rodopsyny. Jest to szczególnie ważne dla osób pracujących przed komputerem, pracujących w złym oświetleniu czy też dla kierowców.
Ale to nie wszystko. Regularnie spożywana aronia ma następujące właściwości:
– spowalnia procesy starzenia;
– niweluje skutki silnego napromieniowania (np. od telewizora, monitora komputera);
– detoksykuje – pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, a zwłaszcza szkodliwych metali ciężkich;
– wspomaga naturalną odporność;
– wspomaga przemianę materii;
– działa korzystnie na układ pokarmowy, pobudza perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami;
– wzmacnia odporność na promieniowanie UV oraz wspomaga mechanizmy obronne skóry;
– poprawia pamięć oraz procesy uczenia się;
– sok z aronii (podobnie jak czerwone wino) rozluźnia i łagodzi napięcie nerwowe;
Spożywanie surowych owoców czy naturalnych suplementów pomaga utrzymać zdrową cerę, doskonałą figurę oraz błyskotliwy umysł. Bogactwo antyoksydantów oraz kompleks witamin z grupy B są skutecznym uzupełnieniem wewnętrznej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Ponadto owoce aronii są jedną z najskuteczniejszych broni w walce z fotostarzeniem oraz pogarszającą się kondycją skóry. Wyciągi z owoców aronii są także składnikiem licznych kosmetyków dla skóry: naczyniowej, wrażliwej i suchej.
Następny składnik burak ćwikłowy.