Burak to prawdziwa skarbnica zdrowia, ale często bywa niedoceniany. Często pojawia się na stole tylko ze względu na walory smakowe, a zapomina się o jego dobroczynnych właściwościach. Najlepsze są buraki o średnicy do 8 cm. Najcenniejsze są gatunki: Czerwona Kula, Glob F1 oraz Burak Opolski. Aby zachować ich wartość najlepiej ugotować je w zupie lub upiec w skórce i obrać przed jedzeniem, albo po prostu pić sok z surowych buraków. Warto aby gościły na naszych stołach jak najczęściej. Są małokaloryczne lecz mają dość wysoki indeks glikemiczny IG=64. Im kolor buraka jest ciemniejszy tym więcej zawiera on cennych dla zdrowia antocyjanów.
W warzywie tym znajdujÄ… siÄ™ nastÄ™pujÄ…ce witaminy: C , z gr. B (B1, B2, PP, B6 i kwas foliowy), A. Burak czerwony to niezwykle bogate źródÅ‚o minerałów: żelazo (ważne w procesie krwiotwórczym), wapÅ„, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz bardzo rzadko spotykane rubid i cez. Zawiera także pektyny, kwasy organiczne: jabÅ‚kowy, cytrynowy, winny, szczawiowy. To jednak nie wszystko – w buraku wystÄ™pujÄ… także inne cenne skÅ‚adniki: betaina i betanina oraz liczne polifenole – kwasy fenolowe (chlorogenowy, kawowy, felurowy, p- kumarynowy) i flawonoidy (duże iloÅ›ci antocyjanów, kwercetyna, kampferol, myrycetyna).
Zawarte w burakach barwniki (antocyjany, betanina) są bardzo silnymi antyoksydantami, które unicestwiają RFT (Reaktywne Formy Tlenu) i wolne rodniki, które mogą uszkadzać DNA i prowadzić do mutacji w komórkach.
Buraki wykazują dużo dobroczynnych właściwości dla układu krążenia: m.in. są wspaniałym środkiem krwiotwórczym, nawet 4-krotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, wspomagają serce, poprawiają krążenie krwi, a także pomagają w przywróceniu i utrzymaniu prawidłowego ciśnienia (obniżają wysokie ciśnienie). Ponadto częste spożywanie buraków pomaga unormować poziom cholesterolu oraz przeciwdziała zwapnieniu naczyń krwionośnych.
Ponadto buraki majÄ… wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci odkwaszajÄ…ce organizm – przywracajÄ… równowagÄ™ kwasowo zasadowÄ…, a także dziaÅ‚ajÄ… oczyszczajÄ…co – wspomagajÄ… detoksykacjÄ™ – pomaga w usuwaniu metali ciężkich oraz szkodliwych produktów przemiany materii, wspierajÄ… pracÄ™ wÄ…troby – przyspieszajÄ… usuwanie toksyn i kwasu moczowego z organizmu oraz regulujÄ… przemianÄ™ materii (cynk, mangan, miedź) i majÄ… dziaÅ‚anie moczopÄ™dne.
Ponadto regularne spożywanie buraków powoduje:
– wzrost odpornoÅ›ci organizmu;
– poprawa samopoczucia;
– wspomaga proces odnowy organizmu (ważne w okresie rekonwalescencji);
– Å‚agodzi skutki nadużywania alkoholu;
– pomaga w stresie, zmniejsza napiÄ™cie nerwowe, wzmacnia koncentracjÄ™ refleks, pamięć, pomocne w zaburzeniach snu;
– wspomaga wzrost i rozwój organizmu;
– dieta bogata w buraki poÅ‚Ä…czona z aktywnoÅ›ciÄ… fizycznÄ… zwiÄ™ksza wytrzymaÅ‚ość organizmu, stymuluje rozwój masy mięśniowej i poprawia wydolność fizycznÄ… organizmu;
– witamina A, beta karoten, antocyjany – ważne dla wzroku;
– dla kobiet w okresie menopauzy – dotleniajÄ… serce, wspomagajÄ… jego pracÄ™, regulujÄ… ciÅ›nienie krwi, Å‚agodzÄ… objawy przekwitania np. uderzenia gorÄ…ca.
– kiedy dopada nas zespół przewlekÅ‚ego zmÄ™czenia (senność, znużenie, apatia) – buraki pod różnymi postaciami szybko przywrócÄ… energiÄ™, chęć do życia i dobre samopoczucie.
– dla kobiet w ciąży i okresie karmienia, dzieci, mÅ‚odzieży, oraz dla osób uprawiajÄ…cych sport (wzmacnia sprężystość mięśni i pomaga usuwać zakwasy).
Podobno grecka bogini miłości Afrodyta zawdzięczała swoją urodę właśnie burakom.
Spożywanie buraków pomaga zachować zdrowy, mÅ‚odzieÅ„czy wyglÄ…d i poprawia kondycjÄ™ skóry, wÅ‚osów i paznokci. Korzystnie wpÅ‚ywa także na stan naczyÅ„ krwionoÅ›nych. Przydatne sÄ… również w utrzymaniu szczupÅ‚ej sylwetki, dietach odchudzajÄ…cych – zawarty bÅ‚onnik przyspiesza przemianÄ™ materii.
Następny składnik czarna porzeczka.