Owoce posiadają wiele właściwości zdrowotnych i są niezwykle wartościowe. Mają charakterystyczny cierpki smak, dlatego często rezygnuje się z nich wybierając inne słodkie owoce – a to duży błąd. Owoce te są bardzo zdrowe, a także przydają się w codziennej pielęgnacji urody. Czasem nazywane są naturalnym koncentratem witaminowym, gdyż mają bardzo bogaty skład. Ze względu na niski indeks glikemiczny (IG=15) mogą być spokojnie spożywane nawet przez diabetyków.
Czarna porzeczka to bardzo dobre źródło: prowitaminy A, witaminy C (100 g to nawet 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C) – jedno z najbogatszych źródeł, ustępuje tylko owocom dzikiej róży, witaminy E oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, PP, B6 oraz kwas foliowy). Znajdziemy w niej także liczne minerały: potas, żelazo, wapń, magnez, mangan, bor, jod. Z innych składników, które znajdują się w porzeczce warto wymienić: pektyny, błonnik, luteinę, garbniki, olejki eteryczne. Oczywiście ich właściwości w dużej mierze wynikają z dużej zawartości polifenoli: kwasów fenolowych (p-kumarynowy, prokatechowy, kawowy, felurowy, chlorogenowy, neochlorogenowy) i flawonoidów (gł. antocyjany, procyjanidyny, katechina, epikatechina, rutyna, kwercetyna, kempferol, myricetyna).
Porzeczki są świetnym antyoksydantem – skutecznie neutralizują wolne rodniki, spowalniają procesy starzenia i odbudowują odporność immunologiczną. Bardzo dobrze sprawdzają się podczas rekonwalescencji, przy ogólnym wyczerpaniu organizmu oraz u osób w podeszłym wieku (pobudzają apetyt i wspomagają wydzielanie soków trawiennych).
Owoce czarnej porzeczki mają też dobroczynny wpływ na serce i układ krążenia – normalizują ciśnienie krwi, pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi, uszczelniają i wzmacniają śródbłonek naczyń krwionośnych oraz wzmacniają mięsień sercowy.
Regularne spożywanie czarnych porzeczek wpływa ponadto korzystnie na:
– poprawę sprawności fizycznej;
– zwiększa możliwości koncentracji i sprawności umysłowej;
– poprawia ostrość widzenia (witamina A, luteina i antocyjany);
– pozytywny wpływ na działanie wątroby i nerek;
– owoce pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn – flawonoidy łączą się w kompleksy z metalami ciężkimi – w ten sposób przyspieszają i ułatwiają usuwanie tych toksycznych pierwiastków z organizmu, dodatkowo dzięki moczopędnemu działaniu pomagają w oczyszczaniu organizmu z szkodliwych metabolitów;
– zawarte w owocach pektyny ograniczają wchłanianie „złych” tłuszczów oraz spowalniają wchłanianie cukru przez organizm;
– wspierają, wzmacniają układ odpornościowy i pobudzają go do działania;
– owoce i sok mają działanie napotne;
Regularne spożywanie czarnych porzeczek poprawia stan i wygląd skóry oraz jest pomocne przy wypadaniu włosów. W skórze dochodzi także do reaktywacji jej funkcji ochronnych oraz wzmocnienia naczyń krwionośnych. Dzięki zawartości polifenoli owoce te pozwalają na dłużej zachować młody i świeży wygląd. Maseczki z owoców mają działanie oczyszczające i wybielające, ponadto nawilżają skórę i przywracają jej prawidłową gospodarkę wodno – lipidową.
Następny składnik czerwone winogrono.