Od tysięcy lat uważany jest za symbol zdrowia, miłości i płodności. Ma duży wpływ na zdrowie fizyczne oraz działa korzystnie na samopoczucie i nastrój. W starożytnych Chinach lekarze uważali sok z granatu za życiodajny nektar, a granat symbolizował długowieczność. Owoce granatowca właściwego są dość duże, mają charakterystyczną twardą skórkę, a w środku znajdują się nasiona otoczone galaretowatą, soczystą i mięsistą osnówką. Ich smak jest słodki z lekko odczuwalną goryczką z rozgryzionych pestek. Owoc ten świetnie gasi pragnienie i orzeźwia.
Owoc ten jest bogatym źródÅ‚em witamin: C, E, z gr. B (m.in. PP, kwas foliowy), A oraz beta karotenu. Znajdziemy w nim również cenne mineraÅ‚y: magnez, fosfor, potas, żelazo, wapÅ„, krzem, jod. Granat zawiera także dość duże iloÅ›ci bÅ‚onnika, kwasy organiczne, fitohormony czy garbniki. Ale to nie wszystko najważniejsze skÅ‚adniki, którym to granat zawdziÄ™cza swe wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci to antyoksydanty – granat zawiera najwiÄ™cej substancji antyoksydacyjnych (trzy razy wiÄ™cej niż taka sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina). Nasiona granatowca zawierajÄ… bardzo duże iloÅ›ci Å‚atwo przyswajalnych polifenoli (flawonoidy i kwas elagowy). Granat należy do grupy superowoców (Å‚Ä…czy w sobie wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci odżywcze i antyoksydacyjne) – jest najsilniejszym roÅ›linnym przeciwutleniaczem.
Granat (także sok z granatu) jest bardzo silnym antyoksydantem, eliminuje z organizmu wolne rodniki, które uszkadzają i niszczą komórki. Ponadto spowalnia procesy starzenia oraz postępy demencji, a także dodaje sił witalnych.
Owoc ten wykazuje także dobroczynny wpÅ‚yw na ukÅ‚ad krążenia – poprawia przepÅ‚yw krwi w naczyniach i w mięśniu sercowym, redukuje zÅ‚ogi i zwapnienia, obniża ciÅ›nienie krwi, pomaga utrzymać wÅ‚aÅ›ciwy poziom cholesterolu. Ponadto wykazuje zbawienny wpÅ‚yw na pracÄ™ serca i wzmacnia je.
Ponadto regularne spożywanie granatu (lub soku z granatu):
– Å‚agodzi problemy trawienne (zawiera kwas cytrynowy i taniny o wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach lekko Å›ciÄ…gajÄ…cych), oraz dziaÅ‚a ochronnie na wÄ…trobÄ™ i nerki;
– wyrównuje poziom cukru we krwi;
– pozytywnie wpÅ‚ywa na ukÅ‚ad immunologiczny organizmu (wzmacnia odporność);
– duża zawartość fitohormonów w granacie powoduje zÅ‚agodzenie objawów PMS oraz menopauzy;
– korzystny wpÅ‚yw na podwyższenie libido (zwiÄ™ksza popÄ™d seksualny) – skuteczny afrodyzjak, już w starożytnoÅ›ci uważany byÅ‚ za eliksir miÅ‚osny, a granat za symbol pÅ‚odnoÅ›ci;
Regularne spożywanie tego superowocu korzystnie wpływa na układ nerwowy i na psychikę. Szczególnie polecany jest osobom zabieganym, pracującym umysłowo i silnie zestresowanym (lub narażonym na silny stres). Ponadto przynosi ulgę także pracoholikom. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Królowej Małgorzaty w Edynburgu wykazały, że regularne picie soku z granatu pomagało obniżyć poziom stresu. Inne badania (w Holandii) wykazały, że spożywanie granatu zapobiega spadkowi zdolności intelektualnych, które towarzyszą procesowi starzenia.
Regularne spożywanie granatu spowalnia procesy starzenia się skóry, działa wręcz odmładzająco. Poza tym regeneruje skórę, poprawia jej ukrwienie i koloryt, a także nawilża, odżywia i ujędrnia skórę oraz niweluje zmarszczki. Zawarty w granacie kwas elagowy wzmacnia ściany komórek, zapobiega utracie przez nie wody, co skutkuje spowolnieniem procesów starzenia i prawidłowym nawilżeniem skóry.
Ekstrakt z granatu stosowany jest także w kosmetykach i ma działanie:
– antyoksydacyjne – chroni skórÄ™ przed szkodliwym dziaÅ‚aniem wolnych rodników i RFT;
– przyspiesza proces regeneracji i gojenia podrażnieÅ„;
– pobudza fibroblasty (komórki w skórze wÅ‚aÅ›ciwej odpowiedzialne za produkcjÄ™ biaÅ‚ek skóry) do syntezy kolagenu i elastyny, w wyniku czego dochodzi do spÅ‚ycenia zmarszczek, wzrostu elastycznoÅ›ci, jÄ™drnoÅ›ci i gÄ™stoÅ›ci skóry.
– odżywia i rewitalizuje skórÄ™ z objawami przedwczesnego starzenia oraz skórÄ™ zmÄ™czonÄ…;
– poprawia ukrwienie, koloryt i chroni komórki skóry przed szkodliwym dziaÅ‚aniem promieniowania UV.
Następny składnik jeżyna.