Olej kokosowy

Olej kokosowy to olej otrzymywany poprzez tłoczenie miąższu orzechów kokosowych. W temperaturze pokojowej (do 25 C) ma barwę białą i przybiera postać stałą. W zależności od metody pozyskiwania olej kokosowy może występować w formie rafinowanej i nierafinowanej. Warto sięgać po olej kokosowy nierafinowany, mimo iż jest droższy to ma więcej cennych wartości odżywczych, a co za tym idzie także zdrowotnych. Olej kokosowy zawiera głównie kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Olej ten jest też źródłem licznych witamin i minerałów. Olej kokosowy wspomaga zdrowie (np. wspiera układ odpornościowy, przyspiesza redukcję tłuszczu, pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu), pomaga dbać o urodę (stosowany w kosmetyce ma właściwości pielęgnujące, odżywcze, nawilżające), a także świetnie sprawdza się w kuchni.

 

Olej kokosowy Czym jest?

 

Olej kokosowy czÄ™sto nazywany masÅ‚em kokosowym pozyskiwany jest z kopry (bielma), czyli miąższu orzechów palmy kokosowej. Olej kokosowy należy do olei nieschnÄ…cych i jest jednym z najmniej podatnych na jeÅ‚czenie tÅ‚uszczów (ze wzglÄ™du na stosunkowo niskÄ… zawartość nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych, czyli tych które Å‚atwo siÄ™ utleniajÄ…).W temperaturze do 23 – 25 C olej ten ma postać staÅ‚Ä…, powyżej tej temperatury ma postać pÅ‚ynnÄ…. Stan skupienia oleju nie wpÅ‚ywa na jego jakość ani na smak. Wyróżnia siÄ™ dwa rodzaje oleju kokosowego – nierafinowany i rafinowany. Olej kokosowy nierafinowany jest  tÅ‚oczony na zimno. W temperaturze pokojowej ma postać staÅ‚Ä… i biaÅ‚y kolor (wyglÄ…dem przypomina smalec – jednak w odróżnieniu od smalcu olej posiada widoczne sÅ‚oje), a także smak i piÄ™kny kokosowy zapach. Natomiast olej rafinowany pozyskiwany jest w wysokich temperaturach (poprzez tÅ‚oczenie rozgrzanej kopry) lub przy użyciu chemicznych rozpuszczalników co powoduje, że niestety pozbawiony zostaje wielu cennych wartoÅ›ci odżywczych oraz prozdrowotnych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci. Olej rafinowany  jest odkwaszany i wybielany i co istotne pozbawiony jest smaku i zapachu kokosa. Olej kokosowy nie musi być przechowywany w lodówce, ale należy trzymać go dokÅ‚adnie zakrÄ™cony w miejscu chÅ‚odnym i zaciemnionym (nie wystawiać na dziaÅ‚anie promieniowania sÅ‚onecznego). WÅ‚aÅ›ciwe przechowywanie przedÅ‚uża żywotność i przydatność oleju (nawet do 2 lat).

 

Olej kokosowy na łyżce i w słoiku

Co zawiera?

 

Olej kokosowy skÅ‚ada siÄ™ głównie z nasyconych kwasów tÅ‚uszczowych – stanowiÄ… one ok 90% – 93% caÅ‚ej zawartoÅ›ci. To co ważne i warte podkreÅ›lenia to to, że kwasy nasycone w oleju kokosowym majÄ… specyficznÄ… budowÄ™ – sÄ… to trójglicerydy Å›rednioÅ‚aÅ„cuchowe (MCT), które majÄ… zupeÅ‚nie inny metabolizm niż pozostaÅ‚e tÅ‚uszcze (sÄ… w krótkim czasie przeksztaÅ‚cane w energiÄ™, a nie odkÅ‚adajÄ… siÄ™ w tkance tÅ‚uszczowej). PozostaÅ‚e 7% – 10% stanowiÄ… nienasycone kwasy tÅ‚uszczowe, a w tym: jednonienasycone – kwas oleinowy (omega 9) ok 6%, zaÅ› wielonienasycone: kwas linolowy (omega 6 ) okoÅ‚o 2% i kwas linolenowy do 1%.

Zawartość poszczególnych kwasów nasyconych:

– kwas laurynowy ok 44% – 51% wszystkich kwasów

– kwas mirystynowy 13% – 18%,

– kwas palmitynowy 8-12%,

– kwas kaprylowy ok 7%

– kwas kaprynowy ok 6%

– kwas stearynowy ok 3%

Olej kokosowy zawiera także witaminy: B2, B6, E i C, kwas foliowy oraz cenne dla zdrowia minerały jak wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk oraz błonnik.

 

Olej kokosowy właściwości i zastosowanie (efekty)

 

O właściwościach oleju kokosowego decydują głównie zawarte w nim składniki (a także jego budowa). Oto najważniejsze właściwości oraz zastosowanie oleju kokosowego:

 

– wysoka zawartość kwasu laurynowego w oleju kokosowym (tak duża ilość tego kwasu wystÄ™puje tylko w mleku matki i kokosie) wpÅ‚ywa korzystnie na odporność organizmu (uczestniczy w jej tworzeniu), a ponadto może wykazywać wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze (eliminować szkodliwe patogeny). Dlatego też olej kokosowy stosuje siÄ™ w celu wzmocnienia odpornoÅ›ci, w przypadku osÅ‚abienia organizmu, a także pomocniczo przy przeziÄ™bieniu i dolegliwoÅ›ciach ukÅ‚adu oddechowego (np. angina, ból gardÅ‚a, kaszel) oraz opryszczce.

 

– olej kokosowy poprawia wchÅ‚anianie m.in wapnia i magnezu, a także wielu substancji odżywczych rozpuszczalnych w tÅ‚uszczach;

 

– olej kokosowy spożywany przed lub w trakcie posiÅ‚ków szybko i na dÅ‚ugo zaspokaja głód (jest sycÄ…cy), zapobiega wiÄ™c przejadaniu siÄ™ oraz podjadaniu miÄ™dzy posiÅ‚kami. Ponadto olej kokosowy przyspiesza przemianÄ™ materii i nie odkÅ‚ada siÄ™ w postaci tkanki tÅ‚uszczowej (szybciej spala siÄ™ zbÄ™dne kalorie co zapobiega nadwadze i otyÅ‚oÅ›ci). Dlatego też warto, aby osoby z nadwagÄ… i/lub otyÅ‚oÅ›ciÄ… brzusznÄ… doÅ‚Ä…czyÅ‚y do swojej diety olej kokosowy. DÅ‚ugotrwaÅ‚e stosowanie oleju kokosowego może przyczynić siÄ™ do redukcji masy ciaÅ‚a (schudniÄ™cia).

 

– olej kokosowy wpÅ‚ywa korzystnie na profil lipidowy krwi tzn. jest pomocny w redukcji i utrzymaniu na wÅ‚aÅ›ciwym poziomie trójglicerydów,cholesterolu caÅ‚kowitego oraz frakcji LDL, zaÅ› podwyższa poziom cholesterolu HDL. Redukcja zbÄ™dnych kilogramów oraz dbanie o wÅ‚aÅ›ciwy poziom cholesterolu majÄ… korzystny wpÅ‚yw na funkcjonowanie caÅ‚ego ukÅ‚adu krążenia.

 

– olej kokosowy usprawnia wydzielanie insuliny co skutkuje regulacjÄ… poziomu cukru we krwi. Ma to istotne znaczenie w profilaktyce cukrzycy i powstawaniu insulinoopornoÅ›ci.

 

– wspomaga funkcjonowanie ukÅ‚adu pokarmowego – reguluje trawienie, zapobiega zaparciom, dziaÅ‚a ochronnie na wÄ…trobÄ™, a ponadto jest pomocny w infekcjach dróg moczowych;

 

– spożywanie oleju kokosowego zawierajÄ…cego kwasy tÅ‚uszczowe MCT powoduje wzrost iloÅ›ci ciaÅ‚ ketonowych, które mogÄ… być źródÅ‚em energii dla mózgu i mięśni. Jest to o tyle istotne, że w przypadku chorób neurodegeneracyjnych obserwuje siÄ™ upoÅ›ledzony metabolizm glukozy w neuronach –  w zwiÄ…zku z czym mózgowi zaczyna brakować paliwa. W tym przypadku źródÅ‚em energii mogÄ… być wiÄ™c ciaÅ‚a ketonowe powstaÅ‚e z metabolizmu oleju kokosowego. Dlatego też poleca siÄ™ wÅ‚Ä…czenie do diety oleju kokosowego osobom starszym oraz cierpiÄ…cym na choroby neurodegeneracyjne, a także sportowcom (olej kokosowy nie odkÅ‚ada siÄ™ w formie tÅ‚uszczu, a jest dobrym źródÅ‚em energii);

 

– zawartość kwasów laurynowego i kaprylowego o wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach antybakteryjnych powoduje, iż olej kokosowy Å›wietnie nadaje siÄ™ do pielÄ™gnacji zÄ™bów i jamy ustnej (może hamować rozwój bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy). Olej ten wybiela zÄ™by, odÅ›wieża oddech, dba o dziÄ…sÅ‚a (zapobiega chorobom przyzÄ™bia), a także wzmacnia i mineralizuje zÄ™by;

 

– dziÄ™ki silnym wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciom kojÄ…cym i Å‚agodzÄ…cym i antybakteryjnym olej kokosowy może być stosowany do pielÄ™gnacji skóry niemowlÄ…t i maÅ‚ych dzieci (np. okolice pupy u niemowlÄ…t która narażona jest na odparzenia i alergie skórne).

 

– poÅ‚Ä…czenie wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci nawilżajÄ…cych i antybakteryjnych powoduje iż olej kokosowy jest pomocny w licznych dolegliwoÅ›ciach skórnych jak np. Å‚upież, egzema czy trÄ…dzik;

 

– olej kokosowy ma wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci nawilżajÄ…ce, odżywcze, regenerujÄ…ce, kojÄ…ce, Å‚agodzÄ…ce i antyoksydacyjne z tego też wzglÄ™du znajduje zastosowanie w kosmetyce, a dokÅ‚adniej pielÄ™gnacji skóry, wÅ‚osów i paznokci. Jest szczególnie polecany dla osób ze skórÄ… suchÄ…, odwodnionÄ…, dojrzaÅ‚Ä… (wygÅ‚adza skórÄ™ i zapobiega powstawaniu zmarszczek), uszkodzonÄ… przez sÅ‚oÅ„ce (wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci gojÄ…ce i kojÄ…ce), a dziÄ™ki równoczesnym wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciom antybakteryjnym warto stosować go także w przypadku trÄ…dziku. Stosowanie oleju kokosowego może też być pomocne w profilaktyce cellulitu i rozstÄ™pów. Olej kokosowy wykazuje też dziaÅ‚anie przeciwsÅ‚oneczne (pochÅ‚ania ok 30% promieniowania dlatego nie powinien stanowić jedynego zabezpieczenia skóry przed UV);

 

– ze wzglÄ™du na wysokÄ… stabilność termicznÄ… (wysokÄ… temperaturÄ™ dymienia) olej kokosowy polecany jest do smażenia w wysokich temperaturach. Åšwietnie nadaje siÄ™ także do pieczenia oraz jako skÅ‚adnik deserów (np. czekoladowych). Może być również skÅ‚adnikiem sosów do saÅ‚atek, dresingów, Å›wietnie sprawdzi siÄ™ także jako dodatek do kawy, herbaty czy koktajli owocowych (czyni je bardziej smoothie);

 

Olej kokosowy jak spożywać?

 

Suplementacja oleju kokosowego powinna być dostosowana do indywidualnego zapotrzebowania organizmu – spożywa siÄ™ go Å‚yżeczkÄ…, a dobowa dawka oscyluje zazwyczaj miÄ™dzy 5 a 15 g (stosowanie rozpoczynamy od przyjmowania mniejszych dawek aby przyzwyczaić organizm do tego typu tÅ‚uszczu).

W celu redukcji wagi (głównie tÅ‚uszczu w okolicy jamy brzusznej) osobom dorosÅ‚ym zaleca siÄ™ spożywanie 2 – 4 Å‚yżeczek oleju dziennie (np. po jednej Å‚yżeczce rano i wieczorem nie wiÄ™cej niż 2 Å‚yżki czyli 30 ml na dzieÅ„) najlepiej w trakcie posiÅ‚ków (wtedy lepiej wchÅ‚ania siÄ™ do organizmu).

OczywiÅ›cie olej kokosowy warto mieć w kuchni. Można go zastosować do wiÄ™kszoÅ›ci potraw – zarówno do smażenia jak i do pieczenia (nadaje im delikatny, kokosowy posmak) lub też spożywać go zamiast masÅ‚a czy innego tÅ‚uszczu do smarowania pieczywa (kanapek czy tostów).

Olej kokosowy warto spożywać, oczywiście w rozsądnych i umiarkowanych ilościach (nie stosować w nadmiarze).

 

Olej kokosowy przeciwwskazania

 

Nie powinien być stosowany przez osoby uczulone na olej kokosowy. Brak innych przeciwwskazań.

 

Ciekawostki, historia, źródła

 

W medycynie tradycyjnej Azji olej kokosowy jest stosowany od tysiÄ…cleci, a palma w tamtejszych rejonach nazywana jest „drzewem życia”. Olej kokosowy wykorzystywano tam w leczeniu wrzodów, Å‚ysienia, oparzeÅ„, zaparć, a także dolegliwoÅ›ci ukÅ‚adu oddechowego jak przeziÄ™bienie, astma czy też zapalenie oskrzeli oraz zapobieganiu kaszlowi. MieszkaÅ„cy wysp Pacyfiku od wieków stosujÄ… swojÄ… tradycyjnÄ… dietÄ™ w której bardzo ważne miejsce znajduje kokos i jego przetwory. Być może to wÅ‚aÅ›nie ten skÅ‚adnik diety odpowiada za niskÄ… zachorowalność mieszkaÅ„ców tego rejonu na nadwagÄ™ i choroby serca oraz dÅ‚ugowieczność.

 

Jak odróżnić olej nierafinowany od rafinowanego?

 

Nie zawsze na pierwszy rzut oka Å‚atwo odróżnić olej rafinowany od nierafinowanego, bo w sÅ‚oiczku wyglÄ…dajÄ… podobnie – olej nierafinowany ma kolor biaÅ‚y i widoczne sÅ‚oje, zaÅ› olej rafinowany ma kolor bezbarwny lub też biaÅ‚y. To co różni olej nierafinowany od rafinowanego to smak i zapach oleju oraz jego cena. Olej nierafinowany ma smak i piÄ™kny zapach kokosu oraz znacznie wyższÄ… cenÄ™. Natomiast olej rafinowany pozbawiony jest smaku i zapachu kokosa, zaÅ› jego cena jest okoÅ‚o 2 razy niższa niż nierafinowanego.

 

Kokos, palma kokosowa

 

Naturalnym miejscem wystÄ™powania palmy kokosowej sÄ… tropiki. W takich warunkach palmy osiÄ…gajÄ… nawet do 30 m wysokoÅ›ci. Drzewo to jest smukÅ‚e, z dÅ‚ugimi pierzastymi liśćmi. Prawdopodobnie kokos po raz pierwszy pojawiÅ‚a siÄ™ na Filipinach, skÄ…d nadal jest importowany do przeróżnych krajów Å›wiata. Owoc kokosu ma ksztaÅ‚t dużej kuli pokrytej twardÄ… skorupÄ… (brÄ…zowa, szorstka włóknina). Na czubku orzecha znajdujÄ… siÄ™ trzy otwory. Cześć naukowców (botaników) uważa, że kokos nie jest orzechem tylko pestkowcem – bo zjadamy jego znacznÄ… część.

 

Z owocu kokosu uzyskujemy:

– miąższ (zawany „bielmem” – jest miÄ™sisty i ma biaÅ‚y kolor);

– sok (zwany „wodÄ… kokosowÄ…” lub „mlekiem kokosowym”);

– opisany powyżej olej kokosowy.

Z wysuszonego miąższu uzyskujemy koprę, która w większości składa się z tłuszczu (około 70 % głownie kwasy nasycone), cukru (ok 14 % ) i białka (ok 7%).

Sok zwany wodÄ… kokosowÄ… lub mlekiem kokosowym bierze siÄ™ w orzechu z gleby. Woda jest bardzo czysta ponieważ przechodzÄ…c do orzecha przez korzenie i pieÅ„ jest wielokrotnie filtrowana. SkÅ‚ad wody kokosowej powoduje, ze stosowana jest jako elektrolity (także dożylnie w kroplówkach) – do nawadniania i uzupeÅ‚niania substancji mineralnych i odżywczych (zawiera wiÄ™cej potasu niż banany, a także wiÄ™cej minerałów niż niejeden napój izotoniczny).

Mleko kokosowe w 95% skÅ‚ada siÄ™ z wody, pozostaÅ‚e skÅ‚adniki to tlenki: wapnia, magnezu i fosforu, a także żelazo, potas, a także takie skÅ‚adniki odżywcze jak cukier, biaÅ‚ko, tÅ‚uszcze oraz cenny dla zdrowia bÅ‚onnik. Mleko kokosowe warto spożywać przy problemach żoÅ‚Ä…dkowych (jest lekkostrawne) oraz w zatruciach (do odtruwania) – bardzo dobrze nawadnia i uzupeÅ‚nia elektrolity.

 

Ciekawostka

 

Woda kokosowa składem biochemicznym jest zbliżona do ludzkiego osocza, co czyni z niej niezwykle cenną substancję odżywczą. W czasach II wojny światowej woda kokosowa była stosowana do transfuzji, kiedy brakowało naturalnej krwi.

LiÅ›cie palmowe wykorzystywane sÄ… na wiele sposobów – wyplata siÄ™ z nich maty, kosze, kapelusze czy hamaki, a nawet Å›ciany budynków czy pÅ‚oty. Wykorzystuje siÄ™ je także jako strzechÄ™ do pokrycia dachu domków.

Drewno palmowe (z pnia, bo nie ma gałęzi) wykorzystuje się zarówno w budownictwie jak i w meblarstwie.

 

Jak wybierać kokos?

 

Jak odróżnić mÅ‚ody kokos od wysuszonych orzechów? Jest to niezwykle istotna sprawa kiedy chcemy zakupić owoc. Sprawa jest bardzo prosta – bierzemy kokos do rÄ™ki i potrzÄ…samy nim – przydatny (mÅ‚ody) kokos to ten w którym sÅ‚yszymy sok (chlupotanie). JeÅ›li nic nie sÅ‚yszymy to nie warto kupować takiego orzecha, bo najprawdopodobniej jego miąższ jest wyschniÄ™ty i nie bÄ™dziemy mieli z niego wiÄ™kszego pożytku (wyschniÄ™ty jest niejadalny).

 

Jak otworzyć (obrać) kokos?

 

Na początek musimy się dostać do środka aby pozbyć się soku. W tym celu robimy dziurę w skorupie ( w jednym z 3 wgłębień na czubku) używając do tego celu korkociągu, śrubokręta, bądź też wiertarki. Wkładamy do środka rurkę i możemy się cieszyć przepysznym smakiem mleka kokosowego lub też możemy przelać sok do naczynia. Kiedy kokos jest już pusty (bez soku) owijamy go w ręcznik i rozbijamy młotkiem, tym sposobem skorupa pęknie i podzieli się na dwie (lub więcej) części. Kokos można jeść na świeżo lub też przetwarzać (np. suszyć, zamrażać)